Как битката за големите градове ще се отрази на сглобката в изпълнителната власт? Това коментираха в студиото на „Тази сутрин“ проф. Мария Пиргова, Любомир Стефанов и политическият анализатор Георги Харизанов.

„Напълно излишен е този дебат за националния празник. Някой се опитва с димки да прикрие някои свои действия. И резултатът е този – променя се естеството на обществения разговор и той отива в друга посока“, каза Георги Харизанов.

Той поясни, че няма официална позиция на ГЕРБ по темата, а тя е била повдигната отново от акад. Николай Денков. „Борисов и Пеевски приключиха темата – не са я инициирали“, каза още той.

„Виждаме, че първите мъже в държавата започнаха от вчера да се занимават и с църковна собственост, така че едва ли ще се стигне до поправките в Конституцията на Република България. Те нямат време да мислят и за националния празник, и „нека ей така да остане“. Много е обидно да говорим за политика в момента“, каза и проф. Мария Пиргова.

Според нея всички конституционни поправки, за които се говори, ще прелеят в други теми. Тя посочи също така, че финансите в държавата се управляват от трима души – Асен Василев, Бойко Борисов и Делян Пеевски. „Зад всички промени седят партийни интереси и олигархическите интереси зад тях. Ние имаме една чисто украинска структура – олигарсите, политиците и разпределение на средствата“, посочи още проф. Пиргова.

„Това, че конституционните поправки няма да минат, беше ясно от самото начало – още с приемането на правилата. Трябва да има дебат – говорим за ремонт на Конституцията, а не на касов апарат. Това включва също така и дебатът на националния ни празник – дали ще е 3 март или 24 май. Той е част от пакета от държавни символи“, коментира темата и Любомир Стефанов.

Той поясни, че „ако гражданите на тази общност се съпреживяват като общност, трябва да имат и общо мнение по тези въпроси“.

Тримата коментираха темата за реформата в службите, за отношенията в некоалицията, както и за управлението на финансите в държавата.

Вижте какво още казаха те във видеото.