След репортажи по bTV през 2020 г. храмът „Св. Великомъченик Пантелеймон“ в столичния квартал „Княжево“ бе спасен от разрушаване. Той е построен през 1923 г. и в четвъртък отбелязва стотната си годишнина.

През изминалите 100 години преминава през редица трудности. Преди няколко години от храма разбират, че предстои инфраструктурен проект за разширяване на бул. „Цар Борис III“.

Според проекта ремонтът трябва да премине точно през олтара на храма. Според отец Тухчиев именно силната вяра и чудотворните икони са го спасили.

За чудотворните икони има редица истории. Една от тях е на св. Богородица Тихвенска. На нея са се изцелявали много болни. Най-старата сред иконите носи частица от мощите на св. Великомъченик Пантелеймон.

На 200 км от храма се намира къщата музей на поетесата Ваня Петкова в пловдивското село Езерово. С църквата св. Панталеймон ги свързват както техният произход, така и чудотворните икони донесени от белогвардейците в България.

Освен с доброволческа дейност журналистът Оля Ал-Ахмед участва и в спасяването на храма от разрушаване през 2020 г.

„Не може да мине тротоар през олтар на църква. Това беше парадокс. И аз започнах като журналист една активна борба заедно с колегата Антон Хекимян, понеже аз се обърнах за съдействие и към bTV. Заедно ръка за ръка спасихме този храм“, разказа тя.

А магията на храма ѝ връща услугата.

„Бях в един период около 9 месеца без работа и отидох да работя в църквата. Просто продавах свещи. Един журналист, който продаваше свещи. Това, което чувствах в този храм, не мога да го обясня, то няма обяснение. Там намерих Бог“, казва Оля Ал-Ахмед.