Бившият главен редактор на вестник "Дума" и  секретар на движение "Русофили" Юрий Борисов е осъдил МВР заради ареста си на 9 септември миналата година покрай шпионския скандал с движението. Той беше задържан по разследване за шпионаж, бил е разпитан и след това освободен.

"Решението е окончателно, МВР няма да го обжалва. Тази заповед за арест беше несправедлива, нанасяше ми удари на репутацията, исках справедливост", обясни в предаването "Тази сутрин" Юрий Борисов.  

Той посочи две хипотези за неговото задържане. "Едната е сплашване на национално движение "Русофили", тъй като не бях арестуван само аз, имаше сплашване и още няколко човека арестувани, разпити. Втората ми хипотеза е, че са имали намерение да ми повдигнат обвинение, но в един момент са се отказали и ме превърнаха в свидетел", посочи още секретарят на движение "Русофили".

Тревожното в тази атака е, че всъщност това е политическо преследване за мироглед, за отстояване на позиция, за несъгласие с властта и оспорване на политики, отбеляза Борисов. По думите му това сплашване е дошло изненадващо, но не алогично.  

"Ние атакувахме и членството ни в НАТО, и външната ни политика, имаме реакционна дейност в страната, имаме много симпатизанти, работим за създаването на международно русофилско движение. Много неща се натрупват", посочи още Юрий Борисов.