Началникът на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП Явор Колев заяви пред "Тази сутрин", че са хванати фалшиви очила, които не отговарят на изискванията за производство и ощетяват марката, за която се представят. Освен това са и опасни за здравето. 

Също така липсва отчитане на продажбите на такъв тип стоки, добави той.

Служители на ГДБОП предотвратиха онлайн продажба на огромно количество слънчеви очила без UV защита. Те са брандирани с над 500 световноизвестни марки. Единствената разлика е, че нямат защита. А ефектът от използването им е нулев, даже може да е опасен   

Има образувани досъдебни производства срещу тези търговци, уточни Колев, като поясни, че задържаните са известни на полицията и имат подобни криминални прояви още от 2011 г.

Колев обясни още, че очилата се закупуват от Китай на цена между 6-8 лв., в интернет се продават по над 100 лв.

Обикновени подобен тип търговци използват снимки от оригиналните сайтове на марките, с което целят да заблудят потребителите си, предупреди началникът на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП. Затова той препоръча да пазаруваме само от легитимни сайтове, които са регистрирани на сайта на НАП. 

Проверката на надзора на пазара за миналата година показва, че от общо 552 броя проверени модела слънчеви очила, повече от 40 не съответствали на изискванията и са били иззети. 

Освен престъпленията с фалшиви стоки Колев коментира и задържаните в последните месеци за педофилия у нас, като уточни, че от началото на годината са арестувани 25 души. 

Той уточни, че те са задържани за сексуален тормоз над деца, както и разпространение на клипове с подобно съдържание.

Най–популярният метод за достигане до децата е чрез създаване на фалшиви профили в социалните мрежи, обясни Колев.

По думите му това е една спирала, която започва първо с търсенето на подобен вид съдържание, осъществяването на контакт с деца в социалните мрежи и в последствие лична среща навън. Той препоръча родителите да се грижат и да следят за поведението на децата си онлайн, така както го наглеждат как се държи навън.

При съвместно разследване на 60 държави с Интерпол беше разкрито село в Тайланд, където над 50 деца са били държани, с тях за заснемани клипове със сексуално съдържание, които са се разпространявали на сайт, който се е хоствал в България. По думите му в този форум е имало над 60 хил. акаунта.

Очаква се тези хора да бъдат предоставени на правосъдието.