Има последователност при развитието на COVID пандемията и атаките на хакерите. Това заяви в „Тази сутрин" експертът по киберсигурност Ясен Танев по повод незаконния достъп до документи, свързани с ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ след кибератаката срещу Европейската агенция за лекарствата.

От Амстердам потвърдиха за пробива в сигурността им, без да уточнява подробности. По думите на Танев потърпевша е била и друга компания, която разработва ваксини срещу заразата – „АстраЗенека“. 

„Подходът е един и същ – използва се атака с насочени имейли към потребители на „ЛинкедИн“, които са служители в компанията. Освен компаниите, при които говорим за кражба на интелектуална собственост, има една атака срещу участниците в т.н. Студена верига за доставка – локациите на ваксините, транспортни фирми, куриери, логистични партньори“, обясни Танев.

Според него информацията къде е ваксината и как се съхранява се превръща в стратегическа.

„Аз съм силно притеснен дали новите хладилници у нас са добре пазени и дали сме достатъчно разумни, за да ги изключим от общата мрежа“, допълни той. 

Експертът по киберсигурност посочи, че това е пример за промишлен шпионаж.

„Процедурата е идентифицирам скъпоплатени служители, разбирам как съществуват дигитално, подготвям профил и имейл и атакувам хора с високо влияние. Когато пробия един или няколко, аз получавам достъп до тайните на компанията“, обясни Танев и посъветва – ако не очаквате нещо по пощата, не го отваряйте. 

Танев допълни, че служителите трябва да внимават три устройства, които могат да им бъдат подарени или дадени назаем – флашка, банка за зареждане на устройство и медиа плеър. Той уточни, че те могат да се криптират със зловреден софтуер, който може да даде ценна информация за компанията на хакерите. 

Относно вчерашния срив на платформата за съобщения на „Фейсбук“ – „Месинджър“, експертът уточни, че най-вероятно става въпрос за грешка от тяхна страна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!