„Това е нещо страшно. Земетресението беше последвано от второ със същата мощност. Не съм си представял, че могат да се случат две такива последователни земетресения“, коментира в „Тази сутрин“ проф. Николай Милошев, директор на Института по геофизика, геодезия и география.

проф. Николай Милошев, директор на Института по геофизика, геодезия и география
Снимка: Редакторски екип

„Ние можем да кажем кои са сеизмичните райони, какъв е максималният магнитуд, но не знаем кога ще се случи. Това е световният проблем. Японците са дали изхода – трябва да се строи качествено“, добави той.

Снимка: Редакторски екип

„Сгради с нарушени основи след силните земетресения са по-уязвими дори и при по-слаби трусове“, уточни проф. Николай Милошев.

Според него българската нормативна уредба е добра и трябва да се спазва.

„След земетресението от 1999 година стана ясно, че с цел икономии в сградите е използван морски пясък, което е категорично забранено. В него имаше мидички – можете да си представите колко здрави са били сградите“, коментира Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин.

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин
Снимка: Редакторски екип

Той добави, че големите разрушения след вчерашните трусове ще бъдат разследвани.

„Това унищожително земетресение ще бъде една от централните теми в югоизточната ни съседка. Другите две са отбелязването на 100-годишнината от създаването на Република Турция и президентските избори на 14 май тази година. Дилемата е дали президентът Ердоган ще се кандидатира за трети мандат“, коментира бившият консул в Одрин.

„Трябва да се помогне в първите 72 часа. Тогава е най-благоприятно да бъдат извадени възможно повече хора под развалините. 12 спасители на БЧК с пет обучени кучета са изпратени в Турция“, допълни Ясен Сливенски, директор на „Мениджмънт на бедствията“ към БЧК.

Ясен Сливенски, директор на „Мениджмънт на бедствията“ към БЧК
Снимка: Редакторски екип

„Най-успешно е да се използват спасителни кучета, термокамери и звукови камери“, допълни той.

„Хората са в шок. След две седмици започва да се усеща посттравматичен синдром. Много хора имат нужда да бъдат насочвани към професионална грижа. Турция е голяма държава със силна икономика, но запасите могат бързо да бъдат изчерпани“, каза още Ясен Сливенски.