Стотици литри незаконен алкохол бе иззет от пазарджишко училище след акция на сектор "Икономическа полиция". Проверен е и казан за ракия в двора му.

Миналия петък се оказва черен в 123-годишната история на Професионалната гимназия по селско стопанство. След акция на "Икономическа полиция" са иззети над 200 литра незаконен алкохол.

Районна прокуратура-Пазарджик наблюдава досъдебно производство, което се води за държане на акцизни стоки без бандерол.

В помещение, намиращо се в учебно заведение на територията на Пазарджик и в лек автомобил, е установено наличие на пластмасови туби, съдържащи течност с мирис на алкохол. Общо 232 литра.

В двора на учебното заведение е описан и казан. Направен е и следствен оглед. Претърсван е и адрес в село Црънча, където са намерени още 120 литра в пластмасови туби.

Въпросният адрес е домът на директора инж. Георги Гатев. Въпреки това от екипа на училището са категорични - няма какво да крият. Училището има учебна изба за вино, където има абсолютно всички технологии, нужни за производството.

Преподавателите също не крият, че от мястото излизат тонове алкохол, но всичко се заприходява.

„Това са така наречените ферментатори. Не са казани. Това са съдове, в които нашето вино ферментира. Съвместимостта на съдовете са някъде около тон, тон и сто грозде, но количеството вино, което изкарваме, е около 500-600 литра на година“, обясни Стоян Костадинов.

След като ферментира, виното се бутилира от учениците и преподавателите им. На територията на училището има и казан за високоспиртни напитки.

Въпреки иззетият алкохол и досъдебното производство обвиняеми след акцията засега няма.

Според директора на училището Георги Гатев той не е знаел за тези 200 литра алкохол. Не знае и как са попаднали в сградата.

Директорът допуска и отмъщение. „Скоро оптимизирах щата. Съкратих щат на длъжностно лице, което отговаряше за стопанската дейност. Ако бях информиран за тази ракия, щях да предприема мерки - или да се заприходи официално, или да бъде унищожена ако трябва“, казва той.

От дома му са иззети над 100 литра алкохол. Гатев обясни, че те са варени от баща му за внуците, както и един от синовете му, който също бил завършил гимназията.

Относно съоръженията в училището Гатев коментира, че те са заведени в счетоводството и са напълно законни, тъй като се ползват в учебния процес.