6 квадратни метра са изкъртените жълти павета в София, след като протестиращи замеряха полицаи с тях. Голяма част от тях вече са отстранени.

„Повечето павета се намериха. Нашата цел е да ги върнем обратно на местата им. Вчера фирмите по поддръжката успяха да върнат една голяма част от тях. Надяваме се оттук нататък да не ставаме свидетели на подобни събития, защото жълтите павета, които всички толкова много ценим и обичаме, са много важна част от културния пейзаж в центъра на София“, каза за „Тази сутрин“ зам.-кметът Тодор Чобанов.

„Правим всичко възможно да съхраним оригиналните количества. Това е настилка, която е старинна и изложена на стрес, който създателите й не са предвиждали. Трафикът я поврежда непрекъснато“, допълни Чобанов.

От Столичния инспекторат уточниха за bTV, че част от липсващите жълти павета са намерени. Други обаче липсват и най-вероятно са взети от протестиращите.

Жълтите павета на София са със статут на културна ценности и увреждането им подлежи на санкция по Закона за културното наследство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!