13 пожарникари с три машини, отделно отряд на Планинската спасителна група и хеликоптер са участвали в спасителната операция в планината Олимп по издирването на 25-годишен българин вчера.

Той беше открит и откаран в болница в Солун с тежка черепно-мозъчна травма, но по-късно e починал.

Времето за реакция се оценява като изключително бързо поради трудната местност, високото надморско равнище и най-вече от необходимостта от използване на военен хеликоптер, който е пристигнал от остров Лимос, обясни в предаването „Тази сутрин” Румен Лозанов – консул на България в Солун.

„Били са туристи, пътували са по туристически маршрут в планината, конкретният връх им е привлякъл вниманието и са решили да посетят местността, да огледат върха. Били са в група, един от тях е подал сигнала в Планинската спасителна група на Гърция. След това е организирана и спасителната операция”, обясни още Румен Лозанов.

По думите му човекът от групата, който е подал сигнала, ще се яви днес в полицейския участък и ще  да даде показания за инцидента.

Според свидетеля е възникнал инцидент в местността Кофто. По време на придвижването мъжът, който е починал, се подхлъзва и пада в стръмен участък, където получава и травмите, обясни още консулът.

Снимка: btvnovinite.bg

Той уточни, че спасителната акция започва след подаването на сигнала в 16.15 ч. и завършва в 19.30 ч.. Незабавно на място се озовават представители на пожарната от Литохоро и представители на Планинската спасителна група.

„Това което забавя операцията е необходимостта от пристигането на военен хеликоптер от остров Лимос. С този хеликоптер е транспортирано тялото до военната болница в Солун, и от там в многопрофилна болница, където е оказана помощ на момчето”, каза още Румен Лозанов.

Единият от пожарникарите споделя, че още при първия контакт с момчето, то не е имало признаци на живот. Започнала е незабавна реанимация, при което той е дал признаци на живот и веднага след това е направен опит да се качи на хеликоптер и да бъде оказана специализирана медицинска грижа в болница.

Трасето се намира на 2300 м надморска височина, известно е сред планинарите с това, че  сложно и често е заснежено или влажно. Не се препоръчва за начинаещи планинари. Не е потвърдено дали е имало и други българи в групата, уточни консулът в Солун.