"Това, което слушам от Димитър Ковачевски през последния месец, не са нищо повече от „кухи фрази“. Реторика, която много напомня това, което чувахме до този момент и от неговия предшественик. Македонската страна едностранно прекрати Договора за спазване на добросъседство с България преди около 2 г. Политическият елит в Скопие в момента е опрян в ъгъла, защото политиците в Северна Македония излъгаха своите избиратели два пъти".

Това коментира в „Тази сутрин“ журналистът на bTV Иван Георгиев.

“Единият бе през 2018 г., когато обвързаха европейското бъдеще на страната с договора, койото тогава Македония сключи с Гърция и доведе до смяната на името, без да се има предвид, че има нерешени въпроси с България", каза още Георгиев.

"Вторият път, когато те излъгаха и продължават да лъжат своите избиратели, е като твърдят, че българската позиция по отношение на Северна Македония е резултат на вътрешнополитически неразбории в нашата страна. Това очевидно не е така. Всичко това доведе до „шумен шамар“ към управляващата партия СДСМ със загубата на местните избори през миналата година”, поясни той.

Журналистът на bTV допълни, че целта на Консултативния съвет за национална сигурност, който се свиква днес от президента Румен Радев, е да промени или да обърне по някакъв начин отношенията със Северна Македония. 

Той допълни, че една от причините премиерът Кирил Петков да посети Скопие следващата седмица е отбелязване на 30 г. от признаването на македонската държава от българска страна.  

„30 г. подред България нямаше изградена ясна политическа рамка, в която да бъде проактивната страна по отношение на Северна Македония. Всеки, който е пътувал от Скопие за Белград и от Скопие за София през изминалите 10-15 г., знае как това се отразява върху инфраструктурата освен всичко останало“, смята Иван Георгиев.