Ако се докаже, че е имало незаконни трансплантации в болница „Лозенец“, това е безумно престъпление. Това заяви в „Тази сутрин“ Председателят на „Федерация български пациентски форум“ Иван Димитров. Той допълни, че от пациентските организации са подавали различни сигнали за нередности в болниците.

Вчера служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че ще има смяна в ръководството на лечебното заведение заради нерегламентирани трансплантации и съмнения за финансови злоупотреби. Ръководството се оправдало с техническа грешка.

В позиция на болница „Лозенец" се казва, че твърденията за източване на Касата са несъстоятелни и неверни. А за случая с висш държавен служител -  обяснeнието е, че ставало дума за новооткрито онкологично заболяване, развитието на което е можело да бъде предотвратено само със спешна трансплантация.

„Според мен има доза истина и тази истина, за съжаление, се е знаела от дълго време и никой не е направил нищо. През годините и ние сме подавали сигнали, имали сме обаждания от пациенти за нередни дейности. Това съществува във всички държавни болници. Но никой не иска това „изродче“, което се случва, да го махне“, добави Димитров.

Той уточни, че през годините са подавали сигнали до прокуратурата за различни болници, но разследвания не са започвали. Той обясни, че в пациентските среди се твърди за „прескачане на реципиенти“ при донорски ситуации.

„Когато се получи донорска ситуация екипите отиват да вземат органите и да бъдат трансплантирани в определените болници, има си ред. След това извикват около 30 души екип, там сме и представителите на пациентките организации и започва да се разглежда цялата документация. Моята роля е да следя да няма прескачане, аз лично най-малко съм викан в правителствена болница“, обясни представителят на пациентска организация.

Относно трансплантирането на орган от жив донор, Димитров заяви, че в подобни операции, при които донорът и рецепиентът не са роднини – се случват в страни от Третия свят.