"Писмо до Афганистан" - така се казва филмът на журналиста Ивайло Везенков и на оператора Добромир Иванов, който ще видите в събота в bTV Репортерите.    

Изключително емоционален разказ с личните истории на хора, които са израснали буквално между куршумите. През последните 40 години страната е разкъсвана от конфликти и военни действия.    

"Опитваме се да направим една по-широка картина. Бежанците оттам не идват от вчера. Афганистан е бойно поле от десетилетия. Има хора, които са пристигнали преди 40 години", разказа в "Тази сутрин" Ивайло Везенков.

Една от историите, които зрителите ще видят, е тази на Нури, чийто брат е загубил крака си. Сара пък разказва за проблемите с правата на жените под властта на талибаните. Тя е пристигнала в Афганистан през 2016 г. и оттогава живее в страната с двете си деца.

„Това, което споделят от „Гранична полиция“, Агенцията за бежанците и всички, които се занимават по някакъв начин с бежанци, е, че повечето преминават транзитно през страната ни и много малко искат да останат тук. Така че няма непосредствена опасност от това“, каза още Везенков.

„555 души са били задържани на българо-турската граница от началото на годината, като за последните два месеца са 233. А иначе за тази година са спрени 22 000 души. Тоест не говорим за такива мащаби като през 2015 и 2016 г. Бежанските центрове не са препълнени в момента“, отбеляза журналистът.

„Има едно изследване на фондация „Фридрих Еберт“, че отношението в България към бежанците е свързано предимно със страх, а няма заложена някаква тежка идеология. Тоест причините българското общество да не приема бежанците се крият в страха, а не в ксенофобията“, на мнение е Ивайло Везенков.

Гледайте "Писмо до Афганистан" в събота в bTV Репортерите - веднага след централната емисия новини.