Разпределението на комисиите в парламента скара депутатите. Стигна се дотам, че „Има такъв народ“ напуснаха пленарната зала.

„След нас залата напуснаха БСП и „Възраждане“ поради една проста причина – установихме, че ръководствата на комисиите вече са договорени и разпределени по начин, който ние не намираме за правилен“, каза в „Тази сутрин“ Ивайло Вълчев, зам.-председател на ПГ на "Има такъв народ" (ИТН).

По думите му това не е абдикация, защото ИТН участват в работата на всички комисии.

„Това беше знак, който трябва да привлече вниманието. При така създалото се мнозинство в залата – ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и вече с подкрепата на ДПС – очевидно е, че те имат достатъчно много хора вътре в залата, за да гласуват това, което сметнат за нужно. Това, което можем да правим ние, е да даваме видими знаци за нещата, които смятаме, че не бива да се случват“, обясни Ивайло Вълчев.

Какво е разпределеното?

От 25 комисии 14 са за ГЕРБ, 5 за ДПС и 3 за ПП-ДБ. Три комисии - по туризма, българите в чужбина и гражданските организации - остават без председател.

„Имахме възможност да вземем ръководството на една комисия, което е логично като най-малката парламентарна група. Но това не звучи логично за групи като „Възраждане“ и БСП. Според мен разпределението би трябвало да се случва по един пропорционален принцип“, на мнение е Вълчев.

По думите му в Министерския съвет са се разположили като на фронта главните сили на ПП-ДБ, а в парламента очевидно нещата ще диктуват ГЕРБ-СДС.