И днес не мина без напрежение и словесни престрелки в парламента. Опозицията обяви бойкот и напусна пленарната зала. До напрежението се стигна заради разпределението на председателските места в комисиите.

Бойко Борисов пое комисията по външна политика, Кирил Петков тази по европейските въпроси, а Делян Пеевски беше избран за член на правната комисия.

Денят започна и завърши със скандали. Всички те бяха свързани с кадрови въпроси. Първата и основна тема - изборът на председатели на постоянните комисии на НС. И тъй като заподозряха сговор между ГЕРБ, ПП - ДБ и ДПС, всички останали три партии бойкотираха заседанието и го напуснаха. Така БСП, ИТН и „Възраждане“ няма да имат нито един представител в ръководствата.

Какво е разпределеното - от 25 комисии 14 са за ГЕРБ, 5 за ДПС и 3 за ПП-ДБ. Три комисии - по туризма, българите в чужбина и гражданските организации остават без председател.

Бойко Борисов оглави комисията по външна политика, Кирил Петков пък тази по европейските въпроси, Йордан Цонев бе избран за председател на бюджетната комисия, Николай Нанков за шеф на комисията по регионалното развитие, а Радомир Чолаков – конституционната комисия.

Недоволни от разпределението в комисиите, от опозицията, остро атакуваха управляващите и ДПС, тъй като те получиха 22 от 25 председателкси места.

„ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС управляват, за да спасят кожа на Борисов. Ние оставаме опозиция и няма да дадем хора, напускаме зала“, заяви председателката на БСП Корнелия Нинова.

Примера на БСП последваха още две партии, които също заявиха, че има ново управляващо мнозинство.

„Ние напускаме и си оттегляме кандидата, дайте всичко на Пеевски“, посочи Стоян Таслаков от „Възраждане“.

„И ние напускаме и това е управляващо мнозинство ПП-ДБ-ЛГБТ управлявайте си спокойно“, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

ДПС се обидиха, че ги броят за управляващи, били просто евроатлантици.

"България има нужда от геополитическо мнозинство, ние подкрепяме. Не участваме във властта“, категоричен бе Йордан Цонев.

Делян Пеевски смени конституционната с правната комисия. Имунитетът на ББ отново предизвика скандал в пленарната зала. Последваха още кадрови решения и спорове - по какви правила да се избират заместник-председателите на Сметната палата и БНБ.

Утре кадровите въпроси продължават, депутатите ще изслушат на бюджетна комисия всички кандидати за управител на БНБ.