„Вандалските им изстъпления ще продължат. Те не искат тези клубове да напомнят за големите български държавници, не искат въобще да ги има. Понеже не могат да се хванат за друго, се хващат за имената им“, каза в "Тази сутрин" историкът проф. Кирил Топалов относно поредното нападение над български културен клуб. 

По думите му причините за тази агресия са, че „майка Югославия така им казва да действат, на нея пък и диктува една друга по-голяма майка“ и че „70-80 години се възпитава яростен антибългаризъм“. 

Вчера Министерството на външните работи на България и президента Румен Радев реагираха остро и осъдиха поредното нападение над културен клуб в Охрид.  

„Нашите политици трябва да мислят първо за собствената си държава и след това на кого от комшиите да направим някакво добро. Ако изпълняват регламентите, бъди добър с него, но когато той хвърля камъни и ти чупи прозорците и те нарича „варварин“, „фашист“, „окупатор“, „хитлерист“ от къде на къде ти си длъжен да му отвориш дома си и да му кажеш „заповядай, живей с мен“. Не е нормално“, смята Кирил Топалов. 

По думите му е наивно да смятаме, че българите ще бъдат включени в конституцията на РСМ.