"Българската Коледа" ще подари надежда на още едно дете, а именно 12-годишната Виктория от Ямбол, която живее с тежката диагноза Детска церебрална парализа (ДЦП). Момиченцето има нужда от рехабилитация и постоянни грижи.

За да е близо до нея, майката на Виктория не работи и за семейството се грижи само бащата.

 

Снимка: bTV

Преди 12 години радостта влиза в дома на семейство Минкови. Ражда се Виктория - дългоочаквано дете, което до 9-месечна възраст се развива нормално. Лошите новини обаче не закъсняват, защото бебето получава гърч и в болницата започват борба за живота му.

"Там казаха, че е направила два последователни гърча, някъде час и половина те са се борили за живота ѝ, пак е спряла да диша. Близо осем месеца ходихме по лекари, обикаляхме в Пловдив, София - къде ли не, докато направихме ядрено-магнитен резонанс и там ни поставиха диагноза ДЦП, епилепсия и атрофия на мозъка", разказва майка ѝ Татяна Минкова.

Този момент преобръща живота на цялото семейство.

"Просто не бях на себе си, не исках да повярвам, че това се отнася за моето дете, много тежко ми беше. Всяка седмица Вики правеше гърч и просто спираше да диша и отново в реанимация“, добавя тя.

Снимка: bTV

Въпреки това животът десетки пъти избира Вики, а жената, за която тя е целият свят е щастлива - от една усмивка, дошла след дълга борба, и от една прегръдка, чакана с години.

"Непрекъснато ме прегръща. Тя не ми позволява да плача, бърше ми сълзите и казва: "Мамо, не! Мамо, не“. Много е трудно, но съм благодарна на Бог за това детенце, защото тя ме научи на търпение, смирение. Тя ме научи да обичам", допълва Татяна.

Всеки миг надежда коства на семейството години лишения. Работи само бащата, а всяка стотинка спестяват за рехабилитацията на детето. Пристъпите спрели, но Вики е развила сколиоза, която изисква още средства и медицински грижи.

Снимка: bTV

"На три месеца да се следи сколиозата, на три месеца при невролог, обаче тази година само веднъж сме ходили, защото всичко е финанси, няма как. От 2-3 месеца започна да казва нови думички. Започна да се пуска да прави сама крачки, което за мен е голямо чудо", добавя още майката на Вики.