Фалшиви етикети, подвеждаща информация и явна заблуда за потребителя – това установи експеримент на bTV с Агенцията по безопасност на храните при изследването на пчелен мед.
След всяка партида пчеларите са задължени да дават продукция за анализ в лаборатория, но се изследват само три показателя.
„Не сме задължени да изследваме за антибиотици и за някакви пестициди, пък те са и много скъпи изследвания”, Светозар Владков, пчелар.
През миналата година у нас не са хванати замърсявания с химикали над нормата, но част от производителите на мед злоупотребяват с друго.
Екипът ни влезе в ролята на потребители и купи два продукта, които бяха тествани от Агенцията по безопасност на храните. В единия случай беше установена явна фалшификация.
„Това категорично не е акация. В него има 4% акация и 55 % има рапица. Количеството и качеството на съдържанието не е фалшифицирано, но всъщност това не е акациев мед”, обясни д-р Димитрина Господинова, директор на лаборатория.
Други случаи като мед от смокиня например са явно подвеждане, казват още експерти.
От Агенцията по безопасност на храните се самосезираха и обещаха да има санкции за нарушителите.