Наближава голямата и бляскава церемония по връчването на наградите "Оскар", които тази година ще бъдат в принудителен онлайн формат. На 13 април 1963 г. Сидни Поатие става първия чернокож актьор със спечелен „Оскар“ за главна роля за филма „Полски кринове“. Периодът за него е доста продуктивен.

През 1967 г. излизат три негови филма, които се превръщат в класика на американското кино – „На учителя с любов“, „Среднощна жега“ и „Познай кой ще дойде на вечеря“. С тях Поатие става кинозвезда от световен мащаб.  

Иначе актьорът е роден през 1927 г. в мястото с красиви и дълги плажове - Маями, но израства на Бахамите. Не така приятно минава детството на актьора, който се сблъсква с твърде много престъпност. Чак когато е на 10 години за първи път вижда чудесата на съвременния свят, като електричеството, автомобилите и киното.

Родителите на Поатие решават да го изпратят при брат му във Флорида през 1941 г. За кратко Поатие служи в американската армия, а след това тръгва по дългия път на актьора – започнал от безгрижните тропически плажове и стигнал до пълните зали на Бродуей.

На забележителната възраст от 94 години Поатие е последният жив актьор от списъка на Американския филмов институт за най-великите актьори на ХХ век.

И в музиката на тази дата

Приказка за влиянието на музиката и буквалното и проникване във всички сфери на живота. С днешната дата припомняме за един незабравим концерт на английските рок легенди от „Ролинг Стоунс“, които през 1967 г. изнасят първият концерт зад Желязната завеса. Събитието е уникално, за първи път зажаднелите меломани в полската столица могат да чуят на живо западна група.

„Стоунс“ са една от най-значимите банди на своето време, сравнявани с ливърпулският си антипод „Бийтълс“. Четиримата са пионери в смесването на рокендрол и блус, които оформят хард рока като стил. Те успяват да вдигнат на крака хиляди. Впечатленията на музикантите от престоя обаче са различни.

След кацането на полска територия са посрещнати от армия и военни, а гледките, които помнят от Варшава, са на един сив град, окупиран от полиция и агенти на всяка крачка. Днес прозвището рок динозаври е напълно заслужено – сумарната възраст на членовете е 306 години. Годините обаче не им пречат пак да прескачат континенти и завеси.

През 2018 г. "Ролинг Стоунс" се завръщат отново във Варшава и появата пак предизвиква страсти. Бившият полски президент Лех Валенса призовава групата да подкрепи борбата на поляците „в защита на свободата“. Този апел идва в разгара на споровете около съдебните реформи, започнати от полското консервативно правителство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!