В началото на май 1927 г. представители на различни професии във филмовата индустрия учредяват Академията за кинематографично изкуство и наука.

На 11 май по време на церемония в холивудския хотел "Амбасадор" президентът на компания "Метро Голдуин Майер" Седрик Гибсън предлага да бъдат учредени специални награди за най-добри постижения в света на киното.

Снимка: bTV

Така се ражда най-печелившото начинание на Холивуд - най-гледаното шоу в света на киното, което събира пред телевизионните екрани по света над 1 млрд. зрители. Първата награда на академията е връчена на Емил Дженингс, при това предсрочно.

Церемонията остава незабелязана за широката общественост, която не я е удостоила с внимание и журналистите, които не пожелали да напишат и ред. Чак на следващата година местна радиостанция направила репортаж от мястото на събитието.

"Каспаров срещу машината"

На 11 май 1997 г. шахматният суперкомпютър "Deep Blue" печели последната игра от реванша на Гари Каспаров и става първия компютър, победил световен шампион по шахмат в директна среща.

Снимка: bTV

Това не е първият дуел на руския гросмайстор с компютър. През 1989 г. Каспаров побеждава лесно и с двата цвята в две партии компютърната конфигурация „Deep Thought“. През 1996 г. успява да обърне резултата срещу “Deep Blue”, който обаче го побеждава в публичен мач в 6 партии. Известният двубой се превръща в документален филм "Играта свърши: Каспаров срещу машината".

Руснакът твърди, че редица фактори са били срещу него в срещата, на него му е отказан достъп до предишни срещи на компютъра, докато технологичният играч изучил стотици срещи на Каспаров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!