Преди 75 години един от най-забележителните държавни ръководители на XX век, Уинстън Чърчил, произнася реч, която прави безпощадна дисекция на международната обстановка след Втората световна война.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

С прозорливост и аналитичност Чърчил чертае перспективите пред света и прокарва място на термини, които и сега употребяваме често. Светът и младата му колежанска аудитория във Фултън, Мисури, чуват за първи път словосъчетанието Желязна завеса и Студена война. 

Ключовата му реч рамкира посоката, в която се движи световната политика десетилетия наред. Противоречиви са становищата дали Чърчил е имал особено отношение към България, но знаем, че пазел в избата си големи количества от ароматно мелнишко вино.

Блестящият оратор, писател и носител на Нобел за литературата не страдал от липса на самочувствие и обичал да казва: "Това нещо ще остане в историята. Сигурен съм, защото аз самият ще го впиша там." 

След като вписахме политикът с пура в нашата историческа разходка, ще пътешестваме в открития Космос. В рамките на няколко години науката доказва по безспорен начин следното - вода има не само на Земята.

Снимка: btvnovinite.bg

Първо на 5 март 1998 г. НАСА съобщава, че космическата сонда "Клементин", обикаляща около Луната, е открила достатъчно вода за поддържане на човешка колония. Замръзнала, под формата на ледени отломки. По-късно от астрономическата агенция изпращат сонди, които да анализират тези водни отломки, които според НАСА не са "виждали" директна слънчева светлина от милиарди години.

Пет години по-късно екип от европейски учени открива огромно замръзнало езеро под повърхността на Марс. До този извод специалистите достигат след изследване на снимки на повърхността на Марс в района Елизиум.

Те изследват област,  която се намира северно от екватора на Червената планета. Според учените необичайният за тази част на планетата релеф е получен вследствие на голямо наводнение, което се случва преди около 5 милиона години по неизвестна причина.

Знаем, че там, където има вода, има и живот. Трябва единствено да намерим кислород и палим ракетите натам. Така че успех Пърси!