Промените в Закона за защита от домашното насилие, които приеха извънредно депутатите в понеделник, продължават да провокират разнопосочни реакции и спорове.

Темата в ефира на „Тази сутрин“ коментират психологът Иван Игов, хипнотерапевтът Александра Гърдева, адвокатът и жертва на домашно насилие Клавдия Дали и директорът на фондация GLAS Симеон Василев.

„Актовете на институциите трябва да отговарят на критериите за бързина, адекватност и безпристрастност. Независимо от промените, които прие Народното събрание, следващата крачка трябва да е постоянен контрол на органите, които се занимават с проблема с домашното насилие“, каза Клавдия Дали.

Тя допълни, че промяната за „интимна връзка“ в законодателството е била безкрайно необходима.

По дефиниция „интимна връзка“ е съвкупност от доброволни трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон."

„За пореден път видяхме как ЛГБТ общността като боксова круша от политици, които като че ли нямат какво друго да кажат, освен да насаждат омраза в обществото“, каза Симеон Василев.

Според психолога Иван Игов отново вървим след събитията: „Случва се нещо, бързо закърпваме някакъв закон. Никой не се замисля, че ако бяхме подписали Истанбулската конвенция навреме, в момента щяхме да имаме адекватни закони.“

„Агресията е нещо много по-дълбоко от закон, тя е вътре в нас. Отговорността е на всеки един от нас“, заяви Александра Гърдева.

Гледайте повече във видеото.