Творци, журналисти и интелектуалци сложиха подписите си в отворено писмо срещу "Модела "Борисов-Доган-Пеевски".

По думите им този модел е „свързан с корупция, довела до разграбването на ценен обществен ресурс и тежка криза в доверието на обществото".

Подписалите писмото настояват за оставки на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, на председателя на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов и на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Подкрепят недоволството срещу идеята за нова Конституция, промените в Изборния кодекс, отказа от реформа на обвинението и "полицейския произвол по време на протестите на 2 септември".

Проф. Маргарита Младенова, режисьор и създател на „Сфумато“, също сложи подписа си под това писмо.

„През последната година живеем в една лошо написана пиеса, в която действащи лица са генералите. В която се говори на арогантен, беден, предобеден език и в която нищо друго, освен битките между партиите, няма. Това е една от причините да се подпиша с чиста съвест“, каза в „Тази сутрин“ проф. Младенова.

„Когато има основателни протести срещу нещо, което не може да остане така в този вид, ние къде сме. Има някакво преобръщане на мерките за действие с главата надолу през много от жестовете на тези, срещу които реагираме“, каза още тя.