Отворено писмо, подписано от 123-ма творци, журналисти и интелектуалци бе разпространено в понеделник. Авторите му се обявяват срещу цитирам "Модела "Борисов-Доган-Пеевски". 

По думите им, този модел е "свързан с корупция, довела до разграбването на ценен обществен ресурс и тежка криза в доверието на обществото".

Подписалите писмото настояват за оставки на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, на председателя на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов и на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

123-мата подкрепят недоволството срещу идеята за нова Конституция, промените в Изборния кодекс, отказа от реформа на обвинението и "полицейския произвол по време на протестите на 2 септември".

Двама от подписалите писмото – режисьорът Димитър Коцев-Шошо и актрисата Ева Тепавичарова, обясниха своите мотиви да поискат оставката на управляващите в „Тази сутрин“.

„Имаме нужда от хора, които да се обединят в една обща идея“, заяви Тепавичарова, която отбеляза, че в „обществото отекна един нюанс, че много късно творците са се обединили в нещо подобно, но не забравяйте, че ние имаме наши ангажименти и работи, така че няма късно“.

Според Димитър Коцев-Шошо позицията е била изпратена, „когато е назрял моментът“.

Списъкът от 123 души подписали писмото не е окончателен. Има страница във „Фейсбук“, където още хора могат да се подпишат и аз съм сигурен, че това ще се случи, каза режисьорът.

Това, което обединява творците и стои зад всички изложени искания и точки в писмото, е липсата на морал, а не някакви провалени политики и действия на правителството, обясни Коцев, който отбеляза, че сред подписалите има хора с различни политически убеждения.

По думите на режисьора в момента преди всичко става дума за връщането на доверието в държавата.

Не става въпрос за социални искания на някоя гилдия за повече пари, „ние знаем, че повече пари за култура и образование ще има, когато в държавата се живее по-справедливо“, заяви Коцев.

Според Ева Тепавичарова властта се държи арогантно към интелектуалците и творците сякаш не са важни, а истината е коренно противоположна.

Вижте повече във видеото.