„При взрива има загинал. Това е мъжа, настанен в „Пирогов“, който е бил с 35% изгаряния, приет е в болница с тежко обгазяване. Борят се за живота на дъщеря му с 85% изгаряния. Според медиците не е съвместимо с живота.“ Това каза вътрешният министър Калин Стоянов на брифинг в Елин Пелин.

Загиналият е на 48 години и бил е настанен в „Пирогов“.

В складовете има информация, че има още двама, добави Стоянов. 

Вече повече от 12 часа продължават гърмежите в базата за пиротехника край Елин Пелин, която избухна снощи. Пожарникари, сапьори и военни специалисти все още не могат да се доближат и да влязат в сградата.

До късно снощи мястото на пожара се наблюдаваше от полицейски дронове. 

Част от жителите на село Гара Елин Пелин нощуваха в автомобилите си, други отидоха при близки и роднини. 

 

След подаване на сигнала за инцидента на място бяха изпратени няколко линейки. Две от тях транспортираха тежко пострадали баща и дъщеря да болница „Пирогов“. 

От брифинга на служебният министър става ясно, че складът, в който има 2 тона тротил, не е засегнат. Има много силно горене в центъра на складовата база.

Най-рано 24 часа след последния гърмеж ще започнат действията, добави Стоянов.

Предполага се, че синът на собственика е вътре в базата заедно с още един човек. 

„Всичко се случва след работно време. Вътре е трябвало да бъде само охраната. Имало е хора, които са подготвяли пиротехника, която е трябвало да се използва на събитие днес“, обясни вътрешният министър.