„Росатом” винаги е проявявал интерес към АЕЦ „Белене”. За тях той е стратегически важен, защото е нов проект в еврозоната. Има разлика обаче дали искаш да строиш, или да инвестираш в даден проект. Те дават заем на България, не носят никаква отговорност за експлоатацията по-нататък”.

С тези думи председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски коментира в предаването "Тази сутрин" информацията, че „Росатом” е готова наравно с други претенденти да участва в конкурса за възобновяване на строителството на АЕЦ „Белене” и е способна да завърши изграждането на този обект в кратки срокове.

На посещението си у нас той очаква Дмитрий Медведев да предложи експортен кредит за АЕЦ „Белене”.

„Проектът влиза в една задънена улица, в която очевидно нито един инвеститор няма да започне проекта без държавна гаранция. Ще се окаже, че единствената възможност е проектът да бъде държавен”, смята Иван Хиновски.

Той е на мнение, че темата за „Турски поток” също ще бъде обсъдена.

„Смятам, че ще бъдат обсъждани отделните участници в търга за изграждането на българския участък. Ще се получи благословията на Русия кой да бъде избран. Този проект под сянката на „Газпром”, каза още Хиновски.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!