Има ли шанс за кабинет с третия мандат? Това коментираха в “Тази сутрин” експертите - доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, Иво Инджов, преподавател по политически комуникации, и политологът доц. Стойчо Стойчев.  

Вчера въпросът за съдбата на третия мандат и предизвика бурни политически реакции. Все още не е ясно кой ще вземе папката от президента Румен Радев, но разделителните линии между партиите остават, дори на финалната права.

Според източници на bTV президентът ще връчи третия мандат в понеделник. Той може да избира между пет партии - ДПС, „Възраждане”, БСП, ДБ и „Български възход”. БСП и ДБ се смятаха за фаворити, но според източниците на bTV шансовете ДБ да получи мандата са все по-малки.

“Има някакво раздвижване. Желанието на Христо Иванов за съставяне на правителство с третия мандат е искрено. Всяка една партия в момента действа така, че да остави впечатление в публичното пространство, че е национално отговорна, и че няма да е тази, която ще бутне страната към следващите предсрочни избори. Същевременно всеки си дава ясно сметка, че възможностите за съставяне на правителство в третия мандат не са големи. Аз не мога да си представя правителство, подкрепено едновременно и от ГЕРБ и от “Продължаваме промяната”. Това означава ГЕРБ да признае, че е нужна реформа на прокуратурата и истинска реформа в антикорупционата област”, каза Иво Инджов. 

“Според мен преди да се стигне до връчване на трети мандат, предстои обсъждане в Комисията по правни въпроси, промени в наказателно процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Днес ще бъде един тест”, каза доц. Наталия Киселова. 

“Би имало смисъл от тест, ако се подготвя някакъв вид коалиционно мнозинство, в което аз дълбоко се съмнявам. Формулата, която на мен ми се е струвала винаги възможна още от октомври насам и за която говори Христо Иванов в последните дни, е на правителство на малцинството на “Демократична България” с подкрепата на “Продължаваме промяната” и на ГЕРБ, но без те да участват в кабинета. В този смисъл как ще гласуват партиите в парламента по отделни законопроекти не би било тест за наличието на такъв тип коалиционно мнозинство”, каза доц. Стойчо Стойчев. 

Какво още прогнозират експертите - гледайте във видеото.