Не направихме почти нищо, за да обясним нашата позиция за Република Северна Македония. Разчитаме по-скоро на това, че всеки евродепутат е прочел много задълбочено Македонския въпрос през годините. Това не може да бъде модерен подход на защита на националния интерес, коментира евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Илхан Кючюк в предаването „Тази сутрин“. 

Ние сме част от ЕС и нас трябва да ни разбират повече, отколкото отсрещната страна, такава според евродепутата е позицията на България. Това е неконструктивно поведение, отбеляза той. 

Евродепутати излязоха с декларация към Съвета на Европа да бъде спряно бавенето на преговорите за членство със Северна Македония и Албания. Според тях забавянето застрашава доверието в Евросъюза на Западните Балкани и намалява влиянието му в региона. Сред подписалите декларацията е българският евродепутат Илхан Кючюк, който е и докладчик на Европарламента за Северна Македония. 

„Това е една позиция на 24 колеги, които имат формална роля в процеса на интеграция на Западните Балкани. Тя цели да подаде ръка към тези страни, но също така и към страните, които имат по-скептичен поглед към разширяването като политика. Безспорно, противоречията, които има напоследък в ЕС, са големи, но ние трябва да запазим и очакванията както на европейските граждани, така и на страните от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС“, посочи Илхан Кючюк. 

Суверенно право е на всяка държава да изгради своята позиция на национално ниво, след което да я отстоява в различните международни формати, отбеляза той. 

Това, което казваме с колегите е, че изразяваме огромна загриженост, оценявайки това, което беше направено през последните години за интеграцията на страните от региона, обясни Илхан Кючюк. 

„България е една от страните, които поставиха на много високо място в дневния си ред интеграцията на страните от региона. Заедно с това обаче, при един политически блокаж, няма да има спечелили, а всички ще сме загубили. ЕС ще изгуби, защото ще бъде подкопано доверието в него, ще се окаже, че той е неспособен да решава големи геополитически въпроси, а се стреми да бъде глобален играч. Ще изгубят Република Северна Македония и Албания, защото те положиха големи усилия по пътя към членството си. Не на последно място ще изгубят и съседите им, защото интеграционният процес изисква изграждането на добросъседски отношения, които се отнасят до изчистване на историческите спорове“, отбеляза евродепутатът.