Само дни след новината за санкциите от САЩ лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ беше поканен на среща от турския президент Реджеп Таип Ердоган. 

„Карадайъ може да е полезен на Ердоган за един римейк на опит да завладее ДПС отвътре. Ердоган има близкосрочнa стратегия. Той вижда правителство с премиер от ГЕРБ, а Карадайъ - като вицепремиер", коментира журналистът Илхан Андай в „Тази сутрин“.

„Тази покана е отправена отдавна, като време е фиксирана след изборите през юли. Случва се посещение на пожар заради изненадващите за мнозина санкции на САЩ. Тези санкции са необичайни преди избори и напомнят на политическата динамика от зората на демокрацията. Тези санкции вкараха и ДПС в динамиката на политическите процеси. Това наложи Мустафа Карадайъ да отиде Турция“, каза още Андай.

"Основна заслуга и роля за тази среща играе турския посланик в София Айлин Секизкьок, която е допринесла много за подобряването на отношенията между Ердоган и ДПС, след като предишният дипломатически представител на Анкара ги влоши в периода между 2015 и 2017 г. с опита за създаване на инженерна партия в България на управляващите в Турция", каза Андай, визирайки ДОСТ на Лютви Местан.

Според журналиста причината за срещата между Ердоган и Карадайъ е, че „най-потърпевши от санкциите на САЩ ще бъдат не ГЕРБ, а ДПС, ако не се вземат мерки“.

"А зад нея стои инстинктът и „изборната аритметика“ на Доган, макар че той не се е видял с турския президент и още е в списъка с лица със забрана да посещава югоизточната ни съседка, но „много отдавна управляващите в Анкара не искат да изпускат диалога с етническите турци в България“, коментира още журналистът.

„За Доган най-важното е изборната аритметика. Той е с достатъчно много информация, за да анализира, че ударът срещу Пеевски и ДПС ще инкасира загуби в България. Електоратът на ДПС вече не е изостанал и не живее само по селата. Много от тези избиратели вече са в големите градове и Западна Европа, обясняват си събитията сами и не им ги тълкува партийният секретар на ДПС. Изселниците обаче виждат като най-близък субект ДПС. ДПС се надява да компенсира с помощта на „изборната машина на АКП“ сред българските изселници в Турция. Търси се как партията да остане значима в парламента, а не да бъде просто представител на етническите турци“, смята Андай.