„Трябва да се удължи миналогодишната рамка, колкото и да не ми се иска да го кажа. Трябваше да се приемем Бюджет 2023. Има не повече от две седмици до 10 юни. За приемането на бюджет са необходими поне пет дни с всички четения по комисии и зали“, заяви в „Тази сутрин“ Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

Той подчерта, че бюджетът трябва да се удължи, за да може държавата да продължи да разплаща.

„Ние вече трябва да говорим за Бюджет 2024. Бюджетът е заложник на политиците“, категоричен е Костов.

„Капиталовата програма в размер на 10 млрд. лева няма да се изпълни, вече сме в средата на годината. За шест месеца инвестиционни проекти за 10 млрд. лева няма как да се реализират. Там ще има около 1 млрд. лева икономия“, добави още Костов.

„Днес на сайта на парламента има предложено проекторешение за удължаване на плащанията, но само в размера на приходите в бюджета – за пенсии, заплати, ток, парно и всичко се отлага. Това е само за няколко седмици. Ако нищо не се направи, на 10 юни спират всички плащания“, заяви Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество".

„Има едно нещо, което не трябва да пропускаме и то е енергетиката. Миналата година тя направи свръхпечалби заради енергийната криза. Сега енергетиката иска да си ги задържи за себе си. При положение че бюджетът се задъхва, държавните компании да държат едни 2 млрд. лева в сметки, не е нормално. Това трябва да си отиде като дивидент в държавата“, добави Ангелов.