"Тази сутрин" продължава да представя лица от гражданските квоти на партиите, които се включват в предизборната надпревара.

Николай Табаков e кандидат за народен представител от гражданската квота на "Демократична България". Той е художник, музикант и галерист. В момента е водач на листата в Кюстендил.

„Политиката има огромна нужда от честност, почтеност, сърце и характер. Виждаме много професионални политици, които не донесоха нищо добро. Аз съм честен и почтен човек, инициативен съм, имам сърце и характер да движа нещата напред“, каза в „Тази сутрин“ Николай Табаков.

По думите му трябва да изберем или корумпирана власт, или благоденстващ народ, а корумпираната власт може да се смени само с честни и почтени хора.

Табаков казва за себе си, че е граждански активист. Живее в Дупница и е бил общински съветник там, но за много кратко, защото се е наложило повторно преброяване на бюлетините.

За това, че няма особено голям опит в политиката той смята, че всъщност е предимство, защото „всичко в политиката са схеми“.

„Влизам заради обратното нещо – за да покажа, че човек може да влезе в политиката и без да участва в тези схеми“, каза Николай Табаков.

По думите му трябват добри решения за хората в сферата на културата. Според него трябва да се мисли за по-сериозни стратегии, които да дават възможност на хората на изкуството да получават достойни заплащания с таланта си, а не с помощ на държавата.

Първото нещо, което би направил, ако стане народен представител, е да се занимава с гражданския контрол, защото според него той е нужен в политиката.