„Договорът на частната фирма „Евролаб 2011“ за „Капитан Андреево“ е сключен в условия на системни тежки нарушения и пороци. Ние настояваме в съда, че този договор е нищожен и той няма как да продължава“, заяви зам.-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов в „Тази сутрин“.

Той допълни, че решението на съда да остави частната лаборатория на границата не означава, че битката е загубена, а че се проточва повече.

„Ние сме се водили от интересите на държавата и върховенството на закона. Ще ги отстояваме“, категоричен е Христанов.

По думите му контролът на храните по границата в момента е значително по-добър от преди.

Според Христанов проверката на Европейската комисия е извършена по сигнал от правителството и всякакви спекулации в тази посока са неверни. Една от констатациите на комисията е катастрофалното състояние на сградния фонд. „Те не могат да изпълняват официален контрол в сграда, на която покривът тече, а стените не са изрядни. Беше коментирано и отсъствието на видеонаблюдение“, каза Христанов.

„Никога досега европейските ни партньори не са гледали с толкова голямо внимание ко йще бъде министър на земеделието и кой ще ръководи БАБХ. Този проблем в момента намира своето разрешение“, смята Христанов.

Той коментира още, че в началото на кабинета „Петков“ е било ясно, че БАБХ е „страшно продънена структура“. Христанов допълни, че заплахите срещу него са в четири направления – медийни, политически, институционални и свързани със съда. „Четвъртият тип заплахи е малко странен, но продължавам да се питам защо излезе прессъобщение на ВАС за делото преди да е публикувано самото решение. Това беше спусъкът за медийната атака срещу нас“, каза Христанов.

Повече вижте във видеото.