"Как се справя малкият бизнес с големите сметки за ток?". Отговор на този въпрос търсим специална поредица на „Тази сутрин“. В нея ви показваме с какви трудности се сблъскват домакинствата и фирмите?

Днешният сюжет е от Варна, където световният шампион по приготвяне на пица Анатоли Колев беше принуден да затвори бизнеса си заради непосилните сметки за електричество.

В преследването на една своя мечта, шеф Анатоли Колев отваря преди две години цех за приготвяне на ръчен хляб с жив квас. Продукцията му бързо набира много привърженици, а бизнесът се развива прилично до преди няколко месеца.

"Тройно и отгоре е увеличението на тока, който сме плащали, сравняваме месец юни миналата година. След това започваме юли, август, септември, октомври имаме сметки над 330-340%, което е прекалено много. Ние сме свикнали да плащаме едни сметки. Това увеличение със сигурност разсипа бизнеса и то не само нашия“, заяви той.

Колев признава, че заради огромните сметки за ток, месеци наред работи без печалба. Накрая решава да затвори преди да започнат да се трупат непосилни дългове. Разплаща се с всички и приключва със загуби от не избитата първоначална инвестиция.

"Ако няма адекватни мерки, ще приключат и много други хора, независимо кой колко е можещ и колко разбира от бизнес. В един момент като започнеш да си бъркаш в джоба за да работиш си даваш сметка, че не е много рационално това и то в дълъг период", добави той.

Колев прогнозира, че ако не бъдат взети спешни мерки от държавата, ситуацията ще ескалира.

"Имаше и упреци защо трябва да се помага на частния сектор, ами защото много хора остават без работа в противен случай. Абсолютно всеки втори работи в частна фирма. Това означава, че ако не се стабилизират тези бизнеси, ще напълним борсите с хора, които търсят работа и се чудят как да си плащат сметките", добави той. 

Шеф Колев вече има идеи за нов бизнес, свързан с италианската кухня, но в момента пресмята дали изобщо има шанс за успех при настоящите цени на електричеството.

"Ценообразуването в момента изцяло се образува освен от суровината и от тока. Наемът е ясен, той е константен, но при промяна на тока три пъти по-високо от това, което си заложил, това означава да увеличиш продажната си цена до невъзможна", заяви той.