Хилядолетен чинар е големият победител в конкурса „Дърво с корен“ на фондация „ЕкоОбщност“. Дървото от варненския квартал Аспарухово ще се бори за титлата „Европейско дърво на годината“.

Чинарът се намира на територията на бившата текстилна фабрика „Първи май“. Висок е 18 метра, а обиколката на ствола му надхвърля 9 метра. За него преди век говорят чешките археолози братя Шкорпил, а през 30-те години това прави и офицерът от запаса Тодор Етимов.

„Много старателно описва дърветата чинари, които е срещал по време на разпределенията си в страната“, разказва Калина Михайлова, библиотекар в РБ „Пенчо Славейков“, Варна.

В ръкописа с име „Един две хиляди годишен старец в курортна Варна“ подполковмник Етимов разказва две предания за дървото, популярни тогава.

„Аспарух си е връзвал коня на това дърво. Другата легенда е, че финикийски моряци са посадили дървото за да си бележат извора, от който са си наливали вода“, казва още Калина Михайлова.

30 години по-късно учените оборват легендите, подмладявайки чинара. И все пак дървото издига снага тук от времето на Първата българска държава. От Златния век на Цар Симеон Велики или малко след това.

Преди век в ствола се появява хралупа, в която могат да се поберат няколко души. „Навремето тази хралупа е замазана с бетон, за да може да бъде съхранено в годините. Това е една от гордостите, не само на Аспарухово, но и на цяла Варна“, разказна и Ивайло Маринов, кмет на район „Аспарухово“.

Този вид чинари достигнат възраст от 2000 години. С други думи, дървото в Аспарухово е в средата на живота си.