Ако живеем в демократична страна, оставката на вицепремиера Валери Симеонов отдавна трябваше да бъде факт. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Хасан Адемов от ДПС, председател на социалната комисия в парламента.

„Очевидно е, че след неколкократно повторение на този език на омразата става въпрос за ценности, за които е много важно да разберем дали се споделят от ГЕРБ, защото те са тези, които поканиха Обединените патриоти в управлението”, каза Адемов.

„Политиците са винаги изкушени от това да „яхнат” един или друг протест, но в случая не смятам, че става въпрос за това, че майките са използвани, за да се създаде сътресение в обществото. Нищо подобно, за  майките това е кауза, която те защитават повече от няколко години”, допълни той.

Хасан Адемов не смята, че може да има проблеми между първо и второ четене с текстовете в законите, за които настояват протестиращите майки на деца с увреждания.

Темата за тавана на пенсиите не е най-важната в пенсионната система, защото касае 55 000 души, коментира още председателят на социалната комисия.

„Сегашното предложение на практика решава проблема на 40 000 – на 2/3 от тях. Остават само 1/3, които са излъгани, защото в действащото законодателство има текстове, които казват, че от 1 януари 2019 г. таванът на пенсиите отпада. Нещо повече, от 1 юли 2019 г. трябваше максималният размер на пенсията за старите пенсии, отпуснати преди 31 декември 2018 г., да бъде 40% от максималния осигурителен доход. За голямо съжаление, в движение и без публично обсъждане, без оценка на въздействието, изведнъж се тръгна към някакви преговори между синдикати и правителство, без работодателите”, обясни Адемов.

Проблемът е, че буквално в последния момент, преди да стартира бюджетната процедура,  се променят правилата в движение, отбеляза той.

Адемов изтъкна също, че в предизборната платформа на управляващите няма идея за увеличаване на максималния осигурителен доход.