Във великотърновския Дом за стари хора „Венета Ботева“ има 134 потребители, за тях се грижат 66 души персонал. Шестима от тях са се ваксинирали през почивните дни, но повече от половината се въздържат. 

От днес служителите в такива структури задължително трябва да имат зелен сертификат. Новото изискване предизвика хаос. Наложило се е имунизирани работници да заместят колегите си, докато си направят тестове. 

„Вчера се ваксиниран, защото бях поставена пред избора да работя или не. Имам две деца и не мога да си позволя да остана без работа. За тестове трябва да се чака – това означава през ден да закъсняваме за работа, защото лабораториите отварят в 8 ч.“, коментира една от служителките. 

Персоналът коментира, че решенията взети „от днес за утре“ пречат на работния процес. Вече има заявки за напускане на персонал. 

„Час и половина стоим сутрин на студа за тест. Има над 100 души. Ако не се разболеем от COVID-19, няма да успеят хората да се опазят. Най-доброто решение е да ползваме бързи тестове вътре“, каза директорката на дома Зорица Радловска. 

По думите ѝ към момента домуващите не са ощетени от ситуацията.