Тонове боклуци летят свободно и завземат все повече нови територии около депото за твърди битови отпадъци край Кърджали. Сигнал за грозната картинка изпрати наш зрител в платформата „Аз репортерът“. Според него проблемът не е от днес и се разраства.

Снимка: bTV

"Изхарчени са милиони за строеж на депо по европейски програми, а резултатите са незаконно депониране на отпадъци от Община Кърджали извън депото", пише нашият зрител.

Създадената „временна площадка“ за отпадъци съществува вече повече от 10 години. Сагата с боклука и с изграждането на депото на Кърджали започва през 2008 година, а боклуците все още хвърчат в различни посоки.

„На това място има земеделски земи, които са „Категория 5“, а боклукът се депонира отгоре. Дали има някаква подложка отдолу – не знаем. Когато вали дъжд или има влага, всичко се просмуква в почвата, а оттам отива към близко преминаващата река Върбица“, коментира местният жител Георги Дяков.

Снимка: bTV

„Тук наистина има частни и общински земи, но земи по „Натура 2000“ – няма. Един от първите регионални центрове за управление на отпадъците беше в Кърджали, а бенефициент беше Министерството на околната среда и водите“, коментира Катя Митовска, зам.-кмет на община Пазарджик.

Снимка: bTV

„В момента е рекултивирано старото депо на Кърджали, през 2016 г. беше изградена първата клетка. Обемът на отпадъците от 8 общини обаче е твърде голям“, каза още тя.

Още по темата – вижте във видеото.