Близо 12 000 души се събраха в подкрепа на арменец за получаване българско гражданство.

Създателят на „Дворът на Кирилицата“ в Плиска – Карен Алексанян, се бори от години да стане пълноправен български гражданин, но без успех.

Снимка: btvnovinite.bg

От 25 години Алексанян живее в България. Тук е създал своето семейство, има две деца и тук преди 6 години, в първата българска столица Плиска, създава „Дворът на Кирилицата“. Никога обаче не е подавал документи за българско гражданство.

Казва, че има желание, но не правил опити, след като много негови приятели в същата ситуация получавали отказ.

Запознати с историята му обаче не се отказват и се обединяват, за да може Карен да стане пълноправен гражданин, най-вече заради заслугите му в областта на културата – чрез популяризирането на българската история и писменост.

Снимка: btvnovinite.bg

„Този исторически комплекс е единствен в света. В крайна сметка българинът има нужда от това да бъде подхранвано родолюбието и самосъзнанието, а Карен ни учи с това достойно дело“, разказва Искра Иванова, председател на Инициативния комитет, заел се със задачата да се пребори Алексанян да получи български паспорт.

Снимка: btvnovinite.bg

В „Дворът на Кирилицата“, освен ръчно изработените букви и паметник на светите братя, Карен създава и алея на авторите, творили на кирилица.

„Тук личността на човека няма никакво значение. Кирилицата е свещена азбука, така че нито един човек не може да се сравнява с нея, пък камо ли аз“, казва той.

Снимка: btvnovinite.bg

Молбата за българско гражданство е внесена в президентството, а апелът на инициаторите е указът за български документ да бъде издаден на празничния 24 май, когато почитаме делото на създателите на славянската писменост – светите братя Кирил и Методий.