Край на спора между Банско и Разлог за родното място на Неофит Рилски. Учени от БАН излязоха със становище, че българският просветител и роден в Банско. Доц. Пламен Божинов разказа в „Тази сутрин“, че спорът между двете населени места датира много отдавна. 

„Още през 1972 г. проф. Румяна Радков публикува една преписка между Неофит Рилски, Васил Априлов и Николай Паузов. Там собственоръчно Неофит Рилски е написал, че „в подножието на Пирин планина се намира великото село Банско, в което съм се родил и възпитал“, каза експертът от БАН.

По думите му тези думи са писани през 1836 г., а той е роден в края на XVIII в. „Това са думи, които той е писал на около 40 г. Излезнали от неговото перо, те са достатъчно убедително доказателство за това, че той е приемал, че негово родно място е Банско“, уточни проф. Божинов.

Той добави, че спорове за родното място има и за други български възрожденци, родени през XVIII в. Причината е липсата на автентични извори – нямало е практика да се издават актове за раждане или кръщелни свидетелства. Експертът от БАН заяви, че в село Баня най-вероятно показват за доказателство научни трудове за биографията на Неофит, а не документи. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Общинските органи, преди да дадат разрешение за паметни плочи, трябва да се обърнат за експертно мнение към специалистите“, посочи експертът по повод на паметната плоча в с. Баня и добави, че текстът върху нея трябва да бъде коригиран. 

Неофит Рилски е една от най-ярките фигури на българското просветно движение. Неговите ученици са го наричали „Първий просветител болгарский" – а Константин Иречек го определя като „Патриарх на българските учители и книжовници". Изиграва изключителна роля по време на българското Възраждане за новобългарското училище и пробуждането на национално съзнание.