Една година от катастрофата на столичния булевард „Сливница“, при която влюбените Ани и Явор бяха блъснати на пешеходна пътека. На мястото ще се проведе протест, който ще завърши с мирно шествие.

Демонстрацията е инициирана от фондация „Ани и Явор – ключът е любовта“ и инициативен комитет „Заедно срещу безумията по пътищата“.

„Година по-късно излизаме, за да отдадем почит към отишлите си без време Ани и Явор, към пострадалите и загиналите от пътнотранспортни произшествия и да изразим съпричастност към техните семейства. Искаме да апелираме към всички участници в движението да спазват правилата, да не проявяват несъобразителност и да не подценяват ситуации, защото в един момент могат да загубят всичко“, каза Пламен Манчоров, един от създателите на инициативния комитет „Заедно срещу безумията по пътищата“.

Датата за недоволството не е избрана случайно. Днес се навършва една година от фаталната катастрофа. 24-годишната Ани и 22-годишният Явор загубиха живота си в първите часове на 8 май 2023 година, докато пресичаха на пешеходна пътека. Тогава имаше протести в продължение на 90 дни. Хората настояваха за законови промени за повишаване на безопасността на пътя. По думите им част от исканията им не са били изпълнени. 

Снимка: bTV

„Ако имаше промяна, нямаше днес да сме тук. Излизаме на улицата отново, за да припомним на властимащите, че имат натрупан нравствен дълг към всички пострадали и загинали и техните семейства. Имат доста неизпълнени ангажименти в лицето на местната власт, Народното събрание и органите на МВР. На тази отсечка основният неизпълнен ангажимент е поставянето на камера, която беше обещана преди повече от година. Ще продължаваме да настояваме за такава камера и ще рестартираме своите инициативи в тази насока и ако е необходимо отново ще бъдем всички тук. Шофирането с превишена скорост тук е ежедневие, шофира се с безумна скорост. Преди време бяха отчетени скорости от над 150 км/ч в светлата част на деня“, посочи Пламен Манчоров.

Снимка: bTV

Обвиняем за смъртта на Ани и Явор е 18-годишният Адриян Антонов. Експертизи показаха, че в момента на сблъсъка, той се е движил с около 100 км/ч при ограничение от 50 км/ч. Преди по-малко от месец Софийската градска прокуратура внесе обвинителният акт срещу него. Той е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. 

Протестиращите се събират днес в 18:30 ч. Деемонстрацията ще започне от мястото на трагедията, а след това ще продължи и с мирно шествие до бул. „Константин Величков“.