Трагедия се размина на косъм на гарата в русенската община Борово. В товарен влак, преминаващ през града, беше открито изтичане на газ пропан-бутан от една от цистерните.
  
От двете страни на жп линията живеят стотици хора. Там се намира и кметството, както и други административни сгради. Общо композицията е превозвала 480 тона. Изтеклото количество газ в Борово е близо 2 кг. 

Гл. инспектор Свилен Рачев е един от пожарникарите, дошли на място. Той рискува живота си, за да предотврати фатален инцидент. Той разказа, че когато сигналът е получен си е бил вкъщи, но веднага тръгва към произшествието. 

„Докато пътувах към мястото, държах постоянна комуникация с оперативния център и екипа на място. Бях подготвен какво да очаквам. На място направих оглед, прецених, че мога да се справя с проблема. Миризмата на газ се усещаше, но течът не беше сериозен“, каза Рачев. 

По думите му, след като се убедил, че няма опасност, решава да се намеси. Допълва, че не е имал колебание да действа. Според него техническа грешка при затварянето на крана е в основата на проблема. 

„През годините съм се сблъсквал с други железопътни казуси, но не и с точно такъв. Започнал съм в системата през далечната 1992 г., изпълнявал съм доста длъжности“, каза той и сподели, че за него е призвание да бъде пожарникар, защото баща му също е бил огнеборец. 

Рачев уточни, че професията го е направила по-подготвен във всяко отношение – може да взима бързи и адекватни решения, докато е под напрежение.