Проучване показва, че след отпадането на помощта от държавата за цените на горивата, Германия е на второ място по скъпи горива в Европа. Появиха се и съвети как да следим кога бензинът е най-евтин.

С облекчението от намаления енергиен данък на горивата в периода от юни до септември се изчислява, че средно цените на бензина са били намалени с 35 цента, а на дизела с около 17 цента за литър.

Но това е вече история и цените на горивата в Германия се нареждат сред едни от най-скъпите в Европа. За вчерашния ден порталът benzinpreis.de отчете средни стойности на литър бензин и дизел – 2,04 и 2,15 евро.

Други страни с високи цени на горивата са Швейцария, Швеция, Дания и Нидерландия. Германците са нация, която определено може да пести. Така че, съветите кога да зареждаме изгодно на бензиностанцията не закъсняха.

Оказва се, че цените по колонките на бензиностанциите могат да се сменят до седем пъти на ден. Според експерти при по-внимателно следене ще установим, че цените скачат по едно и също време на денонощието.

В Германия цените на горивата могат да се сравняват онлайн или чрез различни приложения. Според германски автомобилен клуб най-изгодно е да се зарежда между 20 и 22 часа. Според специалисти след 22 часа горивото отново става по-скъпо.

Най-високи са цените между 6-9 сутрин, заради пътуващите към работните си места. И според германските експерти ако избегнете зареждането тогава ще спестите не само пари, но и време за чакане по бензиностанциите. Обедните часове също не са подходящо време за зареждане.

Според експертите наблюдаващи пазара тук  понижаване на цените може да се наблюдава също и след 14 часа.

Рязкото покачване на цените на горивата в Германия доведе до  пътуване в граничните райони и до зареждане на бензиностанции в съседни страни, където горивата са по-евтини.