Изненадващо вчера управляващата партия ГЕРБ внесе в парламента предложение за отмяна на машинното гласуване за местните избори.

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че така се отнемат права на граждани и това е недопустимо. „Машините разобличиха неотчитането на вот. Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева”, заяви Манолова.

„Несъстоятелно е сравнението, което националният омбудсман направи. Още повече не сме забравили и една история с едни Костинбродски афери с едни двойни дъна, за които точно г-жа Мая Манолова обясняваше, с едни бюлетини, които се разнасяли, което се оказа един голям фалш. Ако някой в нашата демократична история се е опитал да повлияе на изборния процес, то това е била тя.”, коментира в предаването „Тази сутрин” депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

По думите му в машинното гласуване има и позитиви, но недостатъците са повече. Ние не сме против машинното гласуване, но не по този хибриден начин – засега няма как да премахнем хартиения вот, уточни депутатът от ГЕРБ.

„Започва да става изключително обезкуражаващо и притеснително това едно напред и две назад. Всички проблеми в гласуването идва и от това, че нормативната уредба са променя преди всеки избор. Това пречи на елементарната подготовка”, коментира депутатът от БСП Крум Зарков.

Според социалистите грешка е наемането на машини, което излиза наистина скъпо.

Вижте целия разговор във видеото!