„След скучното метеорологично време – топло и сухо, идва едно динамично време, което ще продължи до следващия вторник. Ще има дъжд, ще има вятър, а над 1200 метра ще има сняг“, обясни в „Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев.

„Април ще бъде като Баба Марта, която този път не ни изненада с нищо“, добави той.

България попада на пътя на циклони, което ще доведе до динамиката във времето, обясни климатологът.

Какво време ни очаква?

„Ще има места, на които може би ще има 50-60 литра на квадратен метър дъжд. От сряда ще застудее. Още тази вечер в най-западните райони ще започне да превалява. В събота максималните температури ще са с 20 градуса надолу спрямо сега и ще бъдат едноцифрени“, обясни той.

„В сряда ще има много валежи. В София в събота има много голяма вероятност да вали и да бъде доста по-хладно от 14 градуса. В Рило-Родопският масив ще вали доста“, обясни Рачев.

„Вчера температурата на морската вода във Варна и Ахтопол беше 17 градуса. Говорим за джапанки. Това е много висока температура на водата за средата на април. В четвъртък по морето ще започнат валежите. През уикенда температурата на водата ще бъде по-висока от тази на въздуха“, допълни климатологът.

„Днес във Велико Търново температурите ще достигнат 30 градуса. От сряда започва застудяването, като в събота температурата ще падне до 13 градуса. В Плевен ще се развият гръмотевични бури. Възможно е да има слаба проява на градобитна дейност“, посочи проф. Рачев.