Най-предпочитаното име за момиче у нас през 2019 г. е Виктория, като 732 деца са кръстени така. При момчетата води името Александър – 1036 бебета са с това име.

Снимка: btvnovinite.bg

В топ имената за момичета през изминалата година са още Мария, Никол, Александра и София, а при момчетата Георги, Мартин, Димитър и Никола.

Най-разпространеното име у нас при нежния пол е Мария – 111 244 жени се кръстени така. Иванка, Елена, Йорданка и Даниела са в топ 5.

Снимка: btvnovinite.bg

В страната най популярното име е Георги – 158 017. В класацията са още Иван, Димитър, Никола и Петър. При фамилиите – най-разпространена е Иванов/а, следвана от Георгиев/а и Димитров/а.

Снимка: btvnovinite.bg

Етнологът от БАН доц. Петя Банкова коментира каква е модата при кръщаването на децата днес и в миналото. По думите ѝ най-разпространените имена у нас се използват не само в съседните ни страни, но и Западна Европа.

„Виктория не е традиционно или българско име. В XIX в. жената трябва да радва – затова е Рада. В XXI в. жената трябва да победител. Да е носител на новото и свързано с ценностите на модерните хора“, коментира етнологът.

По думите ѝ наставката –ка в женските имена, например Цветанка, все по-рядко се използва. Тя допълни, че продължава да се спазва традицията децата да се кръщават на по-възрастни роднини.