„Самолетът е летял спокойно. Не се е опитвал да се измъкне и се е приземил на летище Бохот. Не е имало каквито и да е опити за саботиране на нашата мисия във въздуха“.

Това каза пред bTV бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобаза „Граф Игнатиево“, за новия случай на малък самолет нарушител в нашето въздушно пространство.

Военновъздушните сили на България са прехванали  и приземили малък самолет Чесна-150 вчера вечерта, съобщиха от Министерството на отбраната. Машината е локализиран от наземните средства за противовъздушна отбрана в района на град Свищов, на височина 600 метра. Установено е, че самолетът е навлязъл във въздушното ни пространство без полетен план и без включен код на транспондера. Задействани са изтребители от базата ни в „Граф Игнатиево“ и самолетът е бил приземен край Плевен.

Пред bTV авиоекспертът Ангел Борисов коментира, че това е поредният опит за тестване на нашето въздушно пространство и въздушното пространство на НАТО.

Според ген. Русев обаче може да става въпрос за загуба на ориентация и едва ли ни тестват. Той не знае подробности за пилота – дали е българин, или чужд гражданин.

Командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ потвърди, че мисията по прехващането на самолета нарушител е изпълнена от двама млади пилоти. Единият е най-младият пилот на МиГ-29, уточни ген. Русев.

Гледайте повече във видеото!