Ние около 25 години бяхме забравили за българската армия, тя не беше приоритет, не беше финансирана достатъчно. Това отношение към армията се промени – у политическия елит и не само. Това коментира в специалното студио на „Тази сутрин“ за Деня на храбростта бившият началник на отбраната ген. Константин Попов.

„Важно е да отчетем факта, че има много повече желаещи да постъпят в БА, отколкото например преди 4-5 г. Важно е и какво хора и с каква мотивация идват – армията е и техника, но армията е най-вече боен дух“, категоричен беше бившият командир на военновъздушните сили.

Той посочи, че са увеличени възнагражденията, а има и стъпки към реална модернизация на оборудването на нашите военни.

Ген. Попов благодари на правителството за това, че вчера на вероятно последното си заседание е приело Плана за развитие на въоръжените сили – със структурни промени и продължаване на процеса на превъоръжаване. „В тези планове и в инвестиционния план-програма до 2032 г. са заложени съвсем други пари, за да изпълнят изискванията за 2% от БВП за отбрана“, посочи още той.

Самият ген. Попов е прелитал като военен пилот на 6 май над София. По думите му парадът винаги поражда силни емоции, а от авиобазата в Граф Игнатиево до София изтребителят в нормална ситуация долита за 13 минути.