Саботаж и посегателство - това са основните версии за пожара в оръжейния склад край Карнобат. Той  е собственост на Емилиян Гебрев. Помещението, в което е избухнал огънят, е изгоряло напълно. Няма пострадали.

„Има камери и електронна система. И преди година камерите бяха иззети от разследващи и прокуратура, но и до ден днешен не знаем какво е станало въпреки настояванията ни", каза собственикът на горелите складове Емилиян Гебрев.

Той поясни, че е хубаво да се знае всичко около случилото се, за да се вземат превантивни мерки.

„До този момент на 80% нещата се припокриват с миналогодишната експлозия“, обясни още Гебрев. 

Според охранители, които са били на смяна в нощта на пожара, огънят е тръгна отвън, каза още той. 

Засега районът остава отцепен от съображения за сигурност. Вероятно в сряда сапьори и разследващи ще влязат, за да се уверят, че няма невзривени боеприпаси и да уточнят какво се е случило.

Екип от специалисти анализира събраната информация, но механизмът на задействане на взрива може да бъде уточнен едва след като бъде извършен оглед на място. Това научи bTV от източници от прокуратурата. Не е изключена нито една от версиите, включително за късо съединение, която обаче е малко вероятна. 

Гебрев смята, че има връзка с геополитическата обстановка и взривовете в оръжейните складове.

„Охраната на нашите обекти, с която ние разполагаме, са до оградата. Всичко, каквото е било необходима, ние ще предприемем и сме предприели, но от оградата навън - това е държавата. Ние нито имаме танкове, нито имаме войска и т.н.“, каза той.

Емилиян Гебрев приветства проверките на частните и държавните оръжейни предприятия в цялата страна и добави, че това в сектора се чака от около 12-14 години.

Опасност за населението в района на взривовете в Карнобат няма, каза собственикът на горелия склад.

Ще бъдат назначени пиротехнически и балистични експертизи. Ако няма тлеещи огнища и опасност за разследващите, огледът на взривения склад може да започне и по-рано, уточниха от прокуратурата.