Само 12 шофьори преминават през лекарски кабинет сутрин, като прегледът се прави по предписанията в наредбата. Това каза в ефира на bTV фелдшерът Мария Андреева от гараж „Малашевци“.

„Шофьорът се разпитва подробно дали има някакви оплаквания, какви медикаменти приема и до колко часа е работил предишния ден. Задължително трябва да е спазена 12-часовата почивка между смените“, посочи още Андреева.

Темата за здравословното състояние на шофьорите в градския транспорт е на дневен ред от вторник, когато автобус удари жена в София. Тогава стана ясно, че причината е прилошаването на шофьора.

„Прегледите на шофьорите в градския транспорт се правят ежедневно и те са задължителни по закон. Водачите преминават през лекарския кабинет по определен график, който се подава от нарядните. Водачът няма как да излезе на работа, ако не е минал през този преглед, както и през тест за алкохол“, обясни Андреева.

Тя е категорична, че на всички водачи се измерва задължително кръвното налягане и пулса. „Проверява се дали той е в добра концентрация, а когато се наляга, при наличието на някакви оплаквания, се мери температура и се правят по-подробни изследвания“, допълни Андреева.

От думите ѝ стана ясно също така, че в рамките на целия ден през кабинета преминават 15-20 души, преди да седнат зад волана. Андреева призна, че понякога се случва на някого да му прилошее и тогава подават сигнал в Бърза помощ или насочват водача към Транспортна болница.

„Столичен автотранспорт има три поделения – гараж „Малашевци“, гараж „Землене“ и гараж „Дружба“. Във всеки гараж има по един специализиран кабинет за прегледи. През всеки минават по около 15 души на ден“, посочи Борислав Попов, началник отдел „Безопасност на движението“ в Столичен автотранспорт.