Българите са склонни да винят държавата за проблемите си. Това показва  изследване на "Галъп интернешънъл" сред 839 души, представително за населението на България.

Статистиката показва, че 46% обвиняват държавата, докато 42% - не.

„Има разлика в начина, по който по-младите и по-възрастните отговарят. Младите не винят държавата за своите неволи, докато по-възрастните – обратното”, коментира в „Тази сутрин” Яница Петкова от агенцията.

Според 68% от включилите се в проучването най-важно е нещата в живота да са справедливи, а невинаги по закон. 19% са на противоположното мнение.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това твърдение не е равнозначно на твърдението, че българите не уважават законите по принцип. Дори напротив. Наши изследвания показват, че се държи на спазването на законите”, уточни политологът.

57% пък обръщат внимание на мнението на хората за тях, докато 38% не го правят.

Снимка: btvnovinite.bg

Доверие в църквата през последните години спада, сочи още статистиката.

Снимка: btvnovinite.bg

„В западните общества религията започва да отстъпва като обществен регулатор. В изследването става въпрос за църквата като институция. На фона на останалите държавни институции се оказва, че църквата запазва в най-голяма степен авторитета си в обществото, въпреки различните сътресения през последните години”, коментира Яница Петкова.