Журналистът Габриела Андреева спечели наградата „Даниела Сеизова – в името на живота“ за най-добър телевизионен репортаж. Преди месец тя разказа за недостига на животоспасяващо лекарство за диабетици, тъй като се използва от хора не по предназначение, а за отслабване.

„Материалът не беше само един. Аз лично направих няколко, колегите ми от новините – също. Има доста липсващи лекарства, които са жизненоважни за хората“, разказа Габриела Андреева в сутрешния блок на bTV.

„Здравното министерство се сезира и се създаде специализирана комисия, която да следи за такива лекарства. Това от една страна е супер, аз обаче получих като обратна връзка от много пациенти, че лекарството, за съжаление, продължава да липсва и да е трудно да се намира. Нашата работа не е приключила, необходими са още усилия, за да се стигне до генерално решение“, коментира журналистът.

„Спомням си, че здравните институции влязоха в складовете, защото се говореше, че заради задържане там, лекарствата не стигат до аптечната мрежа и пациентите. Параграфите, по които се случва проблемът, са много. Всяка година се повтаря едно и също“, каза още Габриела Андреева, която от началото на годината прави репортажи по темата.

„Към момента започват да липсват и лекарства за кашлица, които са за малки деца“, посочи още тя.

„Лекарството за диабетици масово се използва за отслабване от хора, които не са диабетици. Не мога да разбера как може да си здрав и да пиеш лекарство, което е по предназначение. Сам рискуваш здравето си“, казва още журналистът.

"Живеем в толкова странни времена - хората са обезверени и нямат доверие на институциите. Много често ние журналистите вършим тяхната работа, понякога поименно търсят конкретен репортер. Нашата роля е да върнем доверието в хората и да накараме институциите да си вършат работата", каза Габриела Андреева. 

Тя посочи, че диабетиците са хиляди в България, а хората, за които има недостиг на лекарства, може би са милиони.